Artikler, 30. november 2010

De knokler – men kun i arbejdstiden

På en af landets mest succesfulde designvirksomheder bliver medarbejderne sendt hjem med besked på at holde helt fri, når arbejdsdagen er slut.

Af Julie Mathiesen

Man kan kun være kreativ og konstruktiv et vist antal timer om dagen. Det er filosofien på designvirksomheden Rosendahl Design Group, hvor ledelsen opmuntrer medarbejderne til at lade computeren være slukket om aftenen.

”Det er faktisk noget, som ambitiøse nyansatte lige skal vænne sig til”, fortæller marketingdirektør Charlotte Fly Andersen og uddyber:

”Vi sender f.eks. ikke e-mails til hinanden uden for arbejdstid, for alle har brug for andre ting end arbejde for at være hele mennesker. Og gode ideer behøver jo ikke kun at opstå, mens man sidder på kontoret.”

Det kræver tid at arbejde

Ifølge Charlotte Fly Andersen har virksomheden taget flere skridt til at hjælpe medarbejderne med at arbejde mere koncentreret og effektivt. Et eksempel er den såkaldte stilletid halvanden times tid hver formiddag, hvor de ansatte i ro og fred f.eks. kan bevare e-mails.

”Vi undgår at forstyrre hinanden og booker ingen møder i den periode. Hos os er det også okay at skrive i sit autosvar, at man først ser sin indbakke mellem kl. 10 og 12”, forklarer Charlotte Fly Andersen.

Et andet tiltag er en opfordring til at bede om hjælp, hvis man som medarbejder har svært ved at prioritere sine opgaver.

”Vi ser ikke ned på en ansat, der beder om hjælp. Tværtimod, for vi har ingen overflødige medarbejdere, så det gælder virkelig om at være skarp på prioriteringerne. Og der skal altid være tale om en reel prioritering, for det nytter ikke noget at sende den ansatte af sted med besked på bare at nå det hele. Chefen skal være sit ansvar voksen og finde en løsning”, konstaterer Charlotte Fly Andersen.

Giv arbejdet videre

Et tredje initiativ handler om at lære alle at uddelegere opgaver. Og det bliver forsøgt gjort hele vejen igennem virksomheden, fortæller hun.

”Henrik Rosendahl er som administrerende direktør rigtig god til det, og det kan jeg sige med sikkerhed, for nogle af opgaverne lander hos mig, siger Charlotte Fly Andersen med et grin og fortsætter:

”Vi vil gerne være en virksomhed, som medarbejderne har lyst til at tage hen til om morgenen, så også længst nede i hierarkiet forsøger vi at lette medarbejderne f.eks. ved at outsource de opgaver, vi kan.”

Punktér myten

Den 38-årige Henrik Rosendahl er far til 5, og han henter eller bringer børn flere gange om ugen med cykelvognen spændt bag på cyklen. Han bliver kaldt en rollemodel for den gode balance mellem arbejdsliv og privatliv, og derfor er han med i en bog om effektiv ledelse, der udkommer næste sommer.

Forfatteren er Trine Kolding, der underviser ledere og virksomheder i effektivitet og tidsstyring. Hun har interviewet i alt 10 mænd og 10 kvinder, som af forskellige årsager alle har truffet meget bevidste beslutninger om ikke at arbejde 80 timer om ugen for at være succesfuld.

”Det er så vigtigt, at nogen går imod strømmen og myten om, at jo længere arbejdsdage, jo mere loyalitet og succes giver man til virksomheden. Når jeg holder foredrag og fortæller, at min arbejdsuge max er på 40 timer, så kommer folk jo op i pausen og spørger, hvad min arbejdstid i virkeligheden er. Myten er så stærk, at folk ikke tror på mig, og den afskrækker mange især unge børnefamilier fra at vælge karrieren til. Så den fordom skal punkteres”, konstaterer Trine Kolding.

 

 

Find konkrete råd om effektiv ledelse og tilmeld dig nyhedsbrevet på http://trinekolding.dk/<//font><//font>

Anne Kaas, 03-12-10 07:57
Skøn læsning. Dejligt at nogle er så fremsynede... Jeg er ikke i tvivl om, at den respekt, der bliver udvist fra ledelsen overfor deres medarbejdere kommer ti-fold tilbage - og kan aflæses på bundlinjen af regnskabet.

Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*
*
*
CAPTCHA billede for SPAM beskyttelse
Hvis du ikke kan læse ordet, tryk her.
*