A-kasse – FTF-A

Må jeg lave frivilligt, ulønnet arbejde på dagpenge?

Du har mulighed for at arbejde frivilligt og uden løn inden for en række forskellige områder, mens du er ledig og modtager dagpenge.

Men du skal være opmærksom på, at du kun kan arbejde frivilligt i organisationer eller virksomheder, som er non-profit. Ellers vil du blive trukket i dagpenge for arbejdet.

Det betyder altså, at virksomheden eller organisationen ikke må have som mål at tjene penge (privat erhvervsvirksomhed), men skal have et almennyttigt formål.

Frivilligt arbejde bliver i loven opdelt i to kategorier

1. Du må ubegrænset udføre opgaver, der ikke vil blive udbudt som almindeligt lønarbejde. Det kan være opgaver som arbejde i medborgerhuse og væresteder, deltagelse i indsamlinger, foreningsarbejde og ekspedient i genbrugsbutikker. Det gælder også forskellige former for telefonrådgivning, der ikke forudsætter en særlig uddannelse.

2. Du kan op til 15 timer om ugen lave opgaver, der kræver eller forudsætter en særlig uddannelse, og som kunne blive udbudt som lønarbejde, uden at det påvirker dine dagpenge. Det kunne for eksempel være telefonrådgivning, som kræver eller forudsætter en særlig uddannelse.

Hidtil har lovgivningen kun tilladt, at man som ledig arbejder fire timer i gennemsnit om ugen med denne type af frivilligt arbejde, uden at du bliver trukket i dagpengene. Men som et forsøg har Folketinget udvidet grænsen til 15 timer i gennemsnit om ugen. Forsøget løber i perioden 23. marts 2015 til 20. marts 2017.

Kontakt FTF-A
Det er vigtigt, at du kontakter FTF-A, hvis du vil lave frivilligt, ulønnet arbejde, så vi kan rådgive dig om, hvorvidt arbejdet/aktiviteten kan kombineres med, at du er på dagpenge. Som omtalt ovenfor er det afgørende for muligheden for at arbejde frivilligt, at du gør i en organisation eller virksomhed, der ikke har et mål om at skabe profit.

Hvis du bor i en frikommune
Der gælder særlige regler for frivilligt arbejde, hvis du bor i en af landets ni frikommuner: Fredensborg, Fredericia, Gentofte, Gladsaxe, Odense, Odsherred, Vejle, Vesthimmerland og Viborg.

Kontakt os her

FTF-A - Din a-kasse
Snorresgade 15
2300 København S
Tlf. 7013 1312
EAN: 5790001901936


Hvornår er det bedst at ringe til os?

FTF-A på Twitter

Besøg os på Facebook
Følg os på YouTube
Besøg os på Google+
Se vores profil på LinkedIn

Til toppen

Cookies på FTF-A

Vi anvender cookies for at forbedre din oplevelse, opsamle statistik og huske indstillinger. Ved at klikke videre accepterer du dette. Læs mere

Luk